Без изненада - второто първо четене на конституционните промени затвърди това

...
Без изненада - второто първо четене на конституционните промени затвърди това
Коментари Харесай

Конституционната реформа продължава. С ремонт

Без изненада - второто първо четене на конституционните промени затвърди това от октомври. Предложенията минаха с гласовете на така наречен конституционно болшинство - ГЕРБ, " Продължаваме промяната-Демократична България ", Движение за права и свободи, общо 164. Но и със сериозна поръчка за ремонт.

Мнозинството си даде единствено седмица период - определян като прекомерно къс, за промени в главния закон на страната и то на фона, че импортираните текстове ще бъдат обърнати с хастара нагоре. Което през днешния ден бе и в основата на рецензиите на опозицията, систематизирани от лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова като " подправен спор за фалшив конституция ".

Дебатът на процедура се водеше най-вече сред представителите на левицата, " Възраждане " и " ИТН ". От вносителите активни в отбраната на предложенията си бяха единствено Никола Минчев (ПП-ДБ) и ръководителят на конституционната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Дойде и изненада - депутатът от " Промяната " и някогашен министър на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува предлаганата по-силна политическа квота в бъдещия прокурорски съвет и разгласи, че няма да поддържа плана в тази му част. Рашков напомни оня изминал преди години запис, в който хипотетично Николай Кокинов споделя хипотетично на Бойко Борисов по адрес на някогашния основен прокурор Сотир Цараров " Ти си го избра ".

" Ти си го назначи, сподели градският прокурор на един български политик. И назначеният беше всеки ден в Министерския съвет по-късно.

Ние като политици ще се намесим в структурирането на тази прокуратура, която сме управлявали много време и сме си избирали основните прокурори ", съобщи Рашков, преди да разгласи неподкрепа.

Общото за всички рецензии бе, че даже и Венецианската комисия е отбелязала неналичието на претекстове към плана за промени, както и на предварително обществено разискване. Както и че той на процедура ще бъде съществено ревизиран.

Чолаков очерта въпреки всичко какви промени се чакат сред това и последното четене. Клуб Z е писал за тях. Главният прокурор няма напълно да бъде лишен от пълномощия - ще му оставят методическите инструкции. По отношение на конституционната тъжба - ще я внася всеки съд. Ясно е - текстът за националния празник (да е 24 май) орпада.

Никола Минчев пък най-накрая призна, че една от противоречивите ремонти не е на ПП-ДБ. Става въпрос за опцията лица с двойно поданство да могат да стават и депутати, и министри. Минчев уточни, че текстът за министрите евентуално ще отпадне.

След гласуването от " Възраждане " предложиха срокът за внасяне на оферти сред двете четения да бъде продължен на оптималния - три седмици. Но при две гласувания болшинството отрхвърли предлагането. Така срокът оостава седем дни, като упоритостта на болшинството е преди Коледа да се поздрави с признати промени - по-точно на 20 декември.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР